onsdag , 19 juni 2019

Hur vi kan rädda demokratin

Kusebackastiftelsen och Vuxenskolan har sedan 2014 arrangerat ett antal föreläsningar på temat demokrati. Det är nu dags för ekonomijournalisten Björn Elmbrant.

I boken  Marknadens tyranni hävdar Björn Elmbrant att vi inte inser hur stark den nyliberala dominansen är trots alarmerande rapporter om växande klassklyftor, skatteparadis och en tynande välfärdssektor.

Sedan 1980-talet har marknadsliberalismen stått högst på dagordningen. Ett snart 40-årigt ideologiskt experiment grundat på övertron till avreglering, privatisering, stora skattesänkningar och jakten på tillväxt. Men ska vi kunna försvara demokratin, skriver Björn Elmbrant, har vi ett ansvar att reda ut varför vi hamnat där vi gjort.

Programledare för Rapport och Studio ett.

Björn Elmbrant

Björn Elmbrant, är  journalist och författare av politiska biografier och samtidsanalyser.

Björn Elmbrant har varit politisk reporter sedan 1960-talet. Han har varit verksam som programledare i SVT:s Rapport och ledarskribent i och chefredaktör för den socialdemokratiska tidningen Nya Norrland. Från början av 1990-talet var han kommentator på Sveriges Radios Studio Ett. Han slutade på Sverigens Radio i november 2007, då han blev ledarskribent vid Dagens Arena.[1]

Han har utgivit ett flertal samtidsanalyser –  Dansen kring guldkalven, så förändrades Sverige av börsbubblan (2005), Dom där uppe – dom där nere (1997), Så föll den svenska modellen (1993) och Modernitet kräver demokrati, elitism hör det förgångna till (1998). Så föll den svenska modellen är en nutidshistorisk, kritisk analys av Sverige utifrån ett ekonomiskt och politiskt perspektiv, och innehåller flera porträtt av ledande personer.

Björn Elmbrant har även skrivit biografier över Olof Palme, Thorbjörn Fälldin och Hjalmar Mehr.

År 2000 tilldelades Elmbrant Stora Journalistpriset.

Björn Elmbrant förläser på Skallsjöhus tisdagen den 16 april kl 18. Han kommer att presentera sin senaste bok Marknadens tyranni.

 

 

Skriv ut
Dela artikeln!

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *