tisdag , 20 augusti 2019

Bluffade kommuner


Föreläsningen på Skallsjöhus med Uppdrag gransknings reportrar Staffan Florén Sandberg och Lars-Göran Svensson fick åhörarna att höja på ögonbrynen. Föreläsarna visade hur Lerums kommun betalat 622 053 kronor till blufföretag.

Betalningar till blufföretag

Företagen som bluffat kommunen har kollat kommunens rekryteringar och sedan skickat fakturor på rekryteringshjälp, webbannonser mm. Trots att företagen finns på olika varningslistor har de slunkit igenom kommunens granskning och betalats.

 

Många tipsar Uppdrag granskning
Programmet får varje år cirka

  • 3 000 brev,
  • 1500 tips per telefon
  • 4 000 anonyma mail
  • 30 000 övrig mailtips

Tipsen resulterar i 35 reportage. Allt tips är inte bra och alla är inte möjliga att gå vidare med. Inom till exempel socailtjänsten kan sekretess vara ett hinder.

Noggrann journalistik
När ett program är färdigt sker en noggrann granskning innan det sänds. Reportaget skrivs ut och alla fakta granskas och ifrågasätts. Om något inte går att styrka stryks det ur programmet. Faktkontrollen har de döpt til LDL – Line by line.

Koksalt för 165 kr/kilo

Det dyra saltet
 Ett av reportagen handlade om hur många kommuner köpt isbekämpningsmedel för stora summor – många fall miljonbelopp.

Medlet levererades i tio-liters burkar – ibland under högsommaren. Lerums kommun klarade sig undan och köpte bara 17,5 kg. Kilopriset låg på 165 kr. Vid analys visade det sig att isbekämpningsmedlet var vanligt koksalt.

Repris
Uppdrag granskning kommer tillbaka i september för ytterligare en föreläsning. Denna gång blir det i Årummet vid Bagges torg.

Text: Lennart Lauenstein

Skriv ut
Dela artikeln!

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *