fredag , 31 augusti 2018

Spel för ökad förståelse

spel2-1024x685

NÄRINGSLIV Företagarna och Lerums kommun spelar brädspel för företagsklimatet – ett nytt grepp för att förbättra dialogen med företagare.

Nästa vecka möts Företagarna Lerum och Lerums kommun för att spela SamSPELET. De som ska spela är politiker, kommunala tjänstemän och lokala företagare.
Syftet med spelet är att skapa dialog mellan företagen och kommunen. Det ska också skapa en bättre förståelse om företagarnas villkor och hur kommunens service fungerar.

Håkan Boquist

Håkan Boquist

Håkan Boquist är ordförande i Företagarna Lerum, som tillsammans med Lerums kommun tagit initiativ till mötet.
– Jag tror att det kan bli bra diskussioner kring spelet och dessutom kan det vara lite trevligt också, säger han.

Stimulera diskussion
Själva SamSPELET är ett brädspel med tärning, spelfigurer och kort. Deltagarna består av både tjänstemän, politiker och företagare i mindre grupper. Spelet ger möjligheter att välja olika scenarion och på spelkorten finns olika frågor som deltagarna får ta ställning till.
­– Det kommer att handla en del om tillståndsfrågor den här gången, som alkoholtillstånd, miljötillstånd och om- och tillbyggnationer, säger Håkan Boquist.
Ganska vardagliga frågor i kontakten mellan företagare och kommun alltså.

Frustration
Ett vanligt problem i kommunikationen mellan företag och kommun brukar vara att företagarna blir frustrerade över den kommunala byråkratin och långsamheten hos myndigheter, som i sin tur har regelverk att ta hänsyn till.
– Genom att mötas och diskutera kring spelet tror jag förståelsen ska öka för varandras sätt att resonera. Det gäller både företagare, tjänstemän och politiker, säger Håkan Boquist.

Samspelet. Bild: Hallgren & Löwenbergs AB

Bild: Hallgren & Löwenbergs AB

Lerum halkade ner i Svenskt näringslivs företagsklimatranking nyligen, men de senaste åren har relationen mellan Lerums kommun och företagarna i kommunen trots allt blivit bättre anser Boquist, som tycker sig ha märkt av en större lyhördhet från kommunens sida.
– Vi har stärkt vårt samarbete och börjat prata bättre, vilket är positivt för både företagarna och kommunen, säger han.

30-tal deltagare
På tisdag 20 oktober är det dags. Nio olika företag från betong-, energi-, bygg- och tryckeribranschen är redan anmälda. Från politikersidan deltar bland annat de fyra kommunalråden, oppositionsrådet och några fullmäktigeledamöter. Tjänstemännen representeras av kommundirektör, chefer från samhällsbyggnadssektor, teknisk service, KVL, bygglov och miljö. Näringslivssekreterare, upphandlare och handläggare för serveringstillstånd är också med.
Men det handlar inte om någon speltävling – snarare relationsutveckling.
– För oss är detta ett steg i att skapa en bättre dialog med företagen samt en ökad förståelse mellan företag och kommun om våra olika roller, säger Åsa Qvist Ek, näringsliv- och turismansvarig i Lerum.

SamSPELET är utvecklat av Hallgren & Löwenbergs i samarbete med Sveriges kommuner och Landsting (SKL).

TEXT: GITTAN ÖHMAN
[email protected]
BILD: pressbild, Hallgren & Löwenbergs AB

 

 

 

Skriv ut
Dela artikeln!

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *