fredag , 22 mars 2019

Radio pE20 får kritik från såväl höger som vänster

Radio pE20 skulle på alla hjärtans dag sänt en intervju med den omstridda författaren och debattören Katerina Janouch. Inslaget, som annonserats på Facebook, stoppades efter reaktioner från lyssnare.  Katerina Jonouch skulle ha talat om sex och samlevnad.

Kritiken från vänster (facebook):
”Hur kan du inte fatta att det inte har med yttrandefrihet att göra att ge folk plattformar att sprida sin dynga på. Att FÅ säga sin dynga är en sak, att ge någon en plattform för att sprida dyngan på är en helt annan sak och då handlar det om: Står vi bakom den här personens åsikter, ja eller nej. Enkelt. Det sluttande planet här är snarare normaliseringen av rasistiska åsikter. Släpper vi in dessa överallt så normaliseras hatet och sorry, det är bara fel.

Kritiken från höger (Facebook): Rasism? ”Var exakt har hon sagt att olika raser är olika värda? Visa gärna.
Och varför skulle hon inte kunna prata om sex och samlevnad som är hennes expertområde? Det är helt sjukt hur folk håller på och går på hennes försörjning och yttrandefrihet. Ni är värre än Gestapo. Man skäms!”

FlodaNyheter kontaktade Radio pE20 och ställde några frågor till stationschef Jennie Karlberg

Jennie Karlberg – programledare

Varför kontaktade du Katerina Janouche?
Vi ville göra en intervju om kärlek och relationer på Alla hjärtans dag, som var tänkt att bli ett trevligt och positivt inslag. Vi ville prata med någon som är expert på kärlek, samlevnad och relationer, och då var Katerina Janouch den första person jag kom att tänka på.

Kände du inte till att hon är kontroversiell?
Nej det gjorde jag faktiskt inte. Mitt stora intresse och det jag brinner för är att driva Radio pE20, som du vet. Med ambition att göra god och glad radio som underhåller våra lyssnare. Det är en dröm för mig att få jobba med det jag älskar, och det tar väldigt mycket tid. Vid sidan av radion fokuserar jag på familj och vänner. Jag är inte särskilt politisk insatt och följer inte Katerina i hennes kanaler och har inte läst några artiklar om hennes politiska åsikter i media. Det var alltså inget aktivt politiskt ställningstagande från min sida att ha med henne i egenskap av Sex- och Samlevnadsexpert.

Var det många som hörde av sig för att få inslaget stoppat?
Ja.

Varför stoppade du inslaget?
Radio PE20 är en lokal radiostation som inte på något sätt har intentionen att driva granskande journalistik. Vi fokuserar på att göra härlig radio som sprider positivitet . När vi förstod att den här intervjun, som var tänkt att vara ett ”feelgood”-inslag på Alla hjärtans dag, väckte ilska och negativa känslor kändes det fel och vi valde att inte sända den. Vi är inte public service, utan en närradio som förbehåller oss rätten att sända det innehåll vi önskar och som våra lyssnare tycker om.

Wikipedia om Katerina Janouch

Text: Lennart Lauenstein

 

 

 

 

 

 

Skriv ut
Dela artikeln!

  En kommentar

  1. Christer Harling

   Tråkigt att radio Pe20 inordnar sig i den svenska tystnadskulturen. Det var radio Pe20 som tog kontakt med Katerina
   Janouch. Illa att inte våga sända det bandade inslaget bara för att trollen därute ” krävde” att inslaget med Katerina skulle stoppas. Utan att ha hört vad hon hade att säga.
   Nytt bottenapp på ” lågt i tak”.

   Åsiktsfrihet, högt i tak och respekt för oliktänkande är demokratins fundament.
   Det samhälle, politiker, företagare och medborgare som inte tolerar detta har övergått från demokrati till demokratur
   som jag ser saken.

   Christer Harling

  Svara.

  Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

  *