måndag , 22 januari 2018

Per är en riktig seriefigur

Han svävade mellan liv och död under två veckor 2012. Nu beskriver han den dramatiska händelsen i ett seriealbum. Per Myrhill, vår nya bildillustratör är  en exklusive tidningsutgivare. 

Per har fullt upp med att färdigställa nästa nummer av Plutonium.

Brant är loft-trappan mot vindskontoret. Genom fönstret syns Per lutande över pappret, koncentrerad. Pennan skissar och figurer träder fram. Han har fullt upp med att färdigställa nästa nummer av Plutonium.

-När det går bra kan jag klara en sida om dagen, tre till nio rutor, säger Per, släpper pennan och visar raden med olika tidningar han under åren publicerat. För den oinvigde handlar det om fanzine, ett begrepp som står för att vara en hemmaproducerad och amatörpublicerad tidskrift. Ursprungligen innebar det tidningar som distribuerades som blåstenciler eller fotostatkopior. Fanzine är en förkortning av engelskan fan magazine. Alltså att ha utgivning främst till fans.

 Fanzine är en förkortning av engelskan fan magazine. Alltså att ha utgivning främst till fans.

Fanzine står för att vara en hemmaproducerad och amatörpublicerad tidskrift. Ursprungligen innebar det tidningar som distribuerades som blåstenciler eller fotostatkopior.

Nästa varenda unge har någon gång försökt sig på att rita en seriefigur. Många har säkert också kopierat teckningarna, vikt A4 pappret till A5, häftat ihop bladet till en minitidning och delat ut dem till familj och vänner. Per Myrhill började tidigt teckna bilder till allting han stötte på. Som 17 åring fick han sina serier publicerade i tidningarna Pyton och Megapyton. I den vevan stötte han på begreppet fanzine och startade Plutonium som gavs ut i små upplagor 50-70 exemplar. Tidningar med 28 till 44 sidor. Tryck och distribution skötte han själv.  Det var under åren 1993 till 1996. Han gav även ut en serietidning som hette Laban 1996. Sedan tog det stopp. Annat som studier, inkomst och familj kom emellan.

Hjärnblödning 

2012 bestämde sig Per för att det var dags att återuppta tecknandet av Plutonium. Förutom Pers serier hittade han många andra tecknare som ville medverka. Mitt i producerandet av tidningen drabbades Per plötsligt av en otäck hjärnblödning. Ett så kallat aneurysm, ett bråck som fått ett medfött defekt blodkärl att brista.  Under 2 veckor låg han i respirator och svävade mellan liv och död. Till slut vann han kampen och har sakta men säkert tagit sig tillbaka med hjälp av rehab och träning av olika slag. En del i rehaben blev hans tecknande.  När han kom hem från sjukhuset upptäckte han att han inte kunde måla ett enda streck så som han ville göra det.

Per tecknande den dramatiska upplevelsen av sin hjärnblödning i  serien "Aneurysmdimma"

Per tecknande den dramatiska upplevelsen av sin hjärnblödning i serien ”Aneurysmdimma”

Återkomsten x 2

-Det tog flera dagars hårt kämpande, säger Per och ler. Det är en stor glädje att han till slut och med hjälp av de övriga medverkande kunde färdigställa Plutonium nr 9. Återkomsten i dubbel bemärkelse! Efter många ihopknöcklade pappersbollar, både tårar och ilska hade han äntligen hittade sina linjer igen.

-Jag ritar lite annorlunda idag, mörkare och renare, säger han.  Tecknandet har blivit ett sätt att bearbeta hans hjärnblödning. Per gör en seriebok om hur det är att vakna upp efter en hjärnblödning. Den planeras bli färdig  till sommaren och ska heta ”Aneurysmdimma”.

 Riktig tidskrift

Samtidigt som han jobbat med Aneuyrismdimman har han gett ut ytterligare en Plutonium, nummer 10 och nu i dagarna går nummer 11 till tryckning. De kallas fortfarande för fanzines, men med dagens layoutprogram, kopieringskvalitet och billiga tryckmöjligheter, är det ofta svårare att dra en absolut gräns mellan ”amatörpublicerad” och en ”professionellt publicerad” tidning.

-2000-talets Plutonium är av betydligt bättre kvalitet tryckmässigt än de äldre tidningarna, de har även fler sidor och släpps i större upplagor – 150 exemplar, säger Per. Han förklarar att tidningarna både är limbundna och har ISB-nummer, vilket betyder att de hamnar i Kungliga biblioteket. Det är en exklusiv tidskrift som förutom postorder kan köpas i två butiker en i Göteborg och en i Stockholm. Plutonium 11 kommer att ges ut i samband med Seriefestivalen som går av stapeln i Maj i Stockholm.
Vi på Floda Nyheter kommer använda Pers tecknande för att göra olika illustrationer till artiklar som kan behöva en extra touche.

TEXT & BILD

TITTI THORSELL

 

Vill du veta mer om PER MYRHILLS tidskrift se

http://www.facebook.com/PlutoniumComics

 

 

 

 

Skriv ut
Dela artikeln!

    En kommentar

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *