fredag , 31 augusti 2018

Ökat flyktingmottagande kräver fler bostäder i Lerum – planer på flyktingboende i Floda

POLITIK Enligt onsdagens avsnitt av SVT:s Uppdrag Granskning är Lerum en av de kommuner i Sverige som tar emot minst antal flyktingar. Vi frågade Lerums toppolitiker: vad tycker du om det?

Jeryd_2-e1422445443852

Dennis Jeryd (S), kommunstyrelsens ordförande:

-Jag såg inte programmet själv men att Lerums kommun inte tar emot någon stämmer inte. Jag har inte de aktuella siffrorna men vi har ju bland annat ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Ett av problemen är att hitta bostäder och det är en av anledningarna till att bostadsbyggandet är en prioriterad fråga.
För oss är det en prioriterad fråga och med anledning av detta så genomför vi en föreläsning om flyktingmottagande den 9 april dit även allmänheten är välkommen.

Mer information:
Föreläsning om flyktingmottagande

 

 

 

Ripa_1-e1422445543632Henrik Ripa (M), oppositionsråd:

-Lerums kommun har haft ambitionen att ta sitt ansvar när det gäller mottagande av flyktingar. De som vi har tagit emot har också i stor utsträckning snabbt fått egenförsörjning.
Jag skrev själv på avtalet på 90-talet om att dubblera från 60 till 120 personer per år när Jugoslavien föll samman.
Problemet för kranskommunerna är bristen på bostäder. Det gäller speciellt Lerums kommun där det har byggts väldigt lite de senaste 40 åren då motståndet mot byggnation av nya bostäder har varit väldigt stort.

 

 

 

 

Lill Jansson (FP) Foto: Helene Bergman

Lill Jansson (FP), kommunalråd:
-Att vi inte tar emot några flyktingar, det stämmer inte. Däremot har vi inte tagit emot särskilt många om man jämför med en del andra kommuner.
Rätten till asyl är en grundläggande mänsklig rättighet och Folkpartiet tycker att Sverige ska vara ett land där människor som behöver skydd ska få det, precis som Lerums kommun ska vara en kommun som tar sitt ansvar, vilket vi hittills inte har gjort fullt ut, inte minst på grund av bristen på bostäder. Enligt information som vi kommunalråd fått nu senaste veckan finns det planer på ett flyktingboende i kommunen.

 

 

 

Rutger Fridholm (MP)Rutger Fridholm (MP), kommunalråd:
-Jag såg inte Uppdrag Granskning, men Lerum har ett åtagande på ett antal flyktingar per år. Tyvärr har vi oftast inte lyckats nå målet eftersom vi inte hittar bostäder.
Vi har sedan sommaren 2014 ett speciellt mottagande av ensamkommande flyktingbarn i vilket vi kan ta emot nio barn. Just nu är där sju. De slussas sedan ut till mer permanent boende och då kan vi åter ta emot nya. Tankar finns om att dubblera denna verksamhet men då behövs en bra lokal.
Vi vill öka vårt flyktingmottagande och måste hitta vägar att lösa boendeproblematiken.
I dagarna har det ju i kommunen öppnats en flyktingsluss i Härskogen, men i Göteborgs regi.
Tankar finns om ett nytt större flyktingboende i Floda.

 

 

Eva Andersson (C)Eva Anderson (C), kommunalråd:
-Självklart kan man inte känna sig stolt över detta. Även om vi som kommun har utökat våra platser för ensamkommande barn så har vi inte gjort tillräckligt när det gäller att avlasta andra kommuner som har haft ett högre tryck på flyktingmottagandet. Nu gäller det att kommunen tar denna fråga på stort allvar och förbereder även vårt samhälle, på de allt större flyktingströmmar som kommer till vårt land på grund av krig och förföljelse. Det är ingen fråga om det kommer fler flyktingar till vår kommun, utan frågan är när. Det är nödvändigt att vi snabbt fokuserar på hur vår kommun och vi själva som medborgare förbereder oss på hur vi blir ett välkomnande samhälle. Kommunen måste på bred front ta fram en integrationsplan som tydligt pekar på vad civilsamhället, med bland annat frivilligverksamhet och föreningar, kommunen med skolor och bostäder, kan bistå med för att på bästa sätt kunna ge flyktingarna ett värdigt bemötande.

 

ENKÄT & BILD: HELENE BERGMAN
[email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv ut
Dela artikeln!

    En kommentar

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *