måndag , 3 september 2018

Okända smultronställen

Säveån bjuder på fascinerade forsar. Bild: Lennart Lauenstein

Säveån bjuder på fascinerade forsar. Bild: Lennart Lauenstein

KRÖNIKA Jag har jobbat i Lerums kommun under femton år, sedan 1994. Under tio år arbetade jag på KomIn som också är kommunens turistbyrå. Nog visste jag att kommunen, som alla andra svenska kommuner, har en vacker natur – det vill säga skogar och sjöar.
Men det var först för två år sedan, när jag kom till Floda, som jag insåg att det finns unika naturvärden i området.
Något som den kommunala marknadsföringen inte ens lyckats tala om för kommunens egen personal.

I FÖRRA VECKAN var vi från FlodaNyheter och åt lunch på Aludden. Då passade vi på att fråga efter Växtrum. Vi visades till en undanskymd plats mellan tennishallen och en annan byggnad. Något förvånade betraktade vi planteringarna.
Var detta allt?

PÅ VÄGEN HEM till Floda visade jag Britaniafabriken, som de andra inte kände till. Sen fortsatte vi vägen fram till Hillefors grynkvarn – en unik plats som inte ens bevärdigats med en skylt som visar vägen. Väl framme ställde den yngsta medarbetaren frågan: Men varför satsar man inte på det här? Det är ju en unik och sällsamt vacker plats som kan locka turister från Tyskland och andra länder.

EGENTLIGEN SKULLE vi ställt bilen där och fortsatt upp efter Säveåns dalgång mot Garveriet. De unika forsarna, som sträcker sig från Hedefors upp till Garveriet blev jag varse först för två år sedan när jag började arbeta i Floda. Forsarna som bland fiskare är ”världskända” –  men som i övrigt bara besöks av infödda flodabor.

DET ÄR INTE BARA naturen som är unik. I inlandskommunen Lerum finns ett seglargymnasium som fostra både världsmästare och olympiamedaljörer. Men inte heller det är känt utanför kommungränsen, utom möjligtvis i seglarkretsar.
Med rätt marknadsföring skulle Lerums kommun kunna vara ett framträdande turistmål i Västsverige, men kommunen har verkligen lyckats sätta sitt ljus under skäppan.

Lennart Lauenstein

Lennart Lauenstein

LENNART LAUENSTEIN

Chefredaktör och ansvarig utgivare FlodaNyheter.se

Skriv ut
Dela artikeln!

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *