onsdag , 29 augusti 2018

Märkligheter på Mjörnbotorget

En nästan tjugo centimeter tjock nybyggd betongvägg 9,5 centimeter från en befintlig tegelvägg Dessutom med en lampa mellan väggarna som lyser dygnet runt.

Så ser det ut bakom affären Gråbo Blommor vid Mjörnbotorget i Gråbo, något som väckt undran om vad som händer kring torget.

Kan man bygga en vägg så nära en annan och vilken funktion har belysningen mellan väggarna? Och hur byter man lampa?

 

Pizzaskorstenen

En ventilationsskorsten från pizzerian som mynnar ut vid en balkong på det nybyggda bostadshuset är också något som väckt undran. Frågan där är om en kommande hyresgäst älskar pizza i så hög grad att ständig pizzalukt från skorstenen direkt vid balkongen kan anses vara något positivt?

 

Ett ytterligare frågetecken som växer med tiden är vad som händer med det värmesystem som ska hålla bort snö på gångvägarna på själva torget.

Nu syns det bara fungera på någon del av torget vilket betyder att ombyggnaden av torget fortfarande inte är helt avslutad.

 

 

En fungerande värmesektion

Det skulle vara klart 1 oktober 2016 enligt de ursprungliga planerna men invigdes först den 22 april förra året. Anna Jägemalm på Lerums kommun som är projektledare för ombyggnaden säger till FlodaNyheter att krävs en viss kyla för att kunna justera in värmeslingorna som ska hålla snön borta och att det tar tid. Det görs i sektioner och i de sektioner som inte är igång så skottar och sandar Lerums kommun.

I stället för värme – grus.

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka till väggen och pizzaventilationen. Christian Skoglund är byggservicechef på Tornstaden AB som bygger bostadshusen vid Mjörnbotorget.

Han säger till FlodaNyheter att den nya betongväggen är en brandvägg som skiljer affärsfastigheten från bostäderna och ska kunna stå emot brand i 90 minuter.

Inbyggd lampa

Ledningarna till lampan ska tas bort och utrymmet mellan de två väggarna ska gjutas igen.

Pizzaventilation

Vad gäller pizzaskorstenen vid balkongen så ska den flyttas tio meter från där den nu sitter.

Under tiden arbetet med brandväggen pågår så får Gråbo restaurang och pizzeria hålla stängd.

 

 

 

 

 

Samma sak gäller för Lailas Konditori och Lunchcafé på andra sidan torget.
Men där byggs brandväggen på insidan lokalen. Enligt Martin Petersson, fastighetschef på Tornstaden, så får företagarna ersättning av Tornstaden för avbrottet i sin verksamhet.

Lailas konditori

 

Om bostadshusen som byggs vid Mjörnbotorget så säger han att alla lägenheter är bokade och att inflyttningen sker efter hand som dom blir färdiga.

 

 

Text och bild:Tomas Lindblom
[email protected]

Skriv ut
Dela artikeln!

  En kommentar

  1. Ännu mera märkligt är att det är dags att gräva upp torget igen så snart efter färdigställandet som inte är färdigt.
   Vem/ vilka är det som betalar för detta?
   Personalansvarighetskassan i kommunhuset eller vi skattebetalare?
   Svaret är väl tyvärr givet

  Svara.

  Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

  *