onsdag , 29 augusti 2018

Lysande företagare

Kalle Harling, Daniel Liljeblad och Alexander Håkansson äger tillsammans Bilupplysningen i Sverige AB.

Calle Harling, Daniel Liljeblad och Alexander Håkansson äger tillsammans Bilupplysningen i Sverige AB.

NÄRINGSLIV Bilupplysningen Sverige AB har utsetts till Årets företagare i Lerum 2015.
– Otroligt roligt, säger delägaren Calle Harling.

Tillsammans med gymnasievännen Daniel Liljeblad började han sälja biltillbehör på nätet redan 2007. Killarna hade ett gemensamt intresse – snabba bilar – och företaget höll till i en lokal i Floda.
Snart blev inriktningen allt mer nischad mot fordonsbelysning, det som Bilupplysningen Sverige AB i huvudsak säljer i dag.
– Det är en riktigt stor bransch, konkurrensen är hård. Men vi satsar på kvalitetsprodukter och erbjuder service och personlig kontakt till våra kunder, säger Daniel Liljeblad.
Varenda liten glödlampa i bilen, alla extraljus (”i Norrland kör nästan alla med extraljus), lampor till långtradare, varningsljus och belysning för arbetsfordon som grävmaskiner och vägarbetsmaskiner – företaget säljer alla upptänkliga former av fordonsljus.
I webbutiken kan även privatpersoner handla, annars riktar man mest in sig på större återförsäljare och grossister.

Tre ägare
Numera ingår Alexander Håkansson i ägartrion, också han med ett förflutet på Lerums gymnasium. Företaget har lämnat källaren och håller till i en stor lokal i Stenkullen.
Omsättningen har de senaste åren nästan fördubblats från år till år (ökat 70-80 procent) och i år förväntas omsättningen komma upp i 25 miljoner kronor.
– Det är vad vi hoppas och tror, säger Calle Harling.
Planerna för framtiden inkluderar att expandera på nätet, både mot slutkund och återförsäljare. Personalstyrkan förväntas också växa.
Om utmärkelsen till Årets företagare i Lerum:
– Det är svårt att stanna upp och titta på det man gjort, det är inte ofta man gör det. Men, först var vi bara två i en kall källarlokal – nu är vi sju personer på 700 kvadrat! säger Daniel Liljeblad.
– Oftast är man upptagen med att tänka på det som måste göras och det man borde göra härnäst, konstaterar Calle Harling.
– Det är fantastiskt kul att bli uppmärksammad så här, tillägger Daniel Liljeblad.

Välförtjänt
– När vi tittade oss omkring och funderade på de företag vi har i Lerum, så kom Bilupplysningen ganska snabbt upp som en kandidat. Det är ett snabbt växande företag som nästan fördubblat sin omsättning varje år sedan starten, säger Håkan Boquist, ordförande Företagarna i Lerum.
Vinnaren ska också kunna uppvisa en positiv framåtanda samt, inte minst, sunda finanser.
– Bilupplysningen känns som en bra och välförtjänt pristagare. De satsar och tittar framåt, säger Boquist.
Företagarna i Lerum utser varje år Årets företagare inom kommunen. Vinnaren kan sedan kan gå vidare och bli Årets företagare på regional nivå. Under hösten ordnas en företagargala i Stockholm där Företagarna på riksnivån utser en Årets företagare i Sverige.

Under en företagarkväll på Aspenäs Herrgård den 3 december kommer Årets företagare i Lerum 2015 tilldelas sitt pris under mer formella former – och kanske få chansen att fira lite.

TEXT & BILD: GITTAN ÖHMAN
[email protected]

Skriv ut
Dela artikeln!

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *