måndag , 12 februari 2018

Lerums kommun – mer än de flesta vet

Säveån

Jag kom att tänka på Lerums slogan när jag besökte öppet hus på Agnes Maskin i Stenkullen.  Jag har aldrig varit förtjust i kommunens slogan – Lerum mer än du tror. Mera korrekt skulle vara att säga – Lerums kommun – mer än de flesta vet. Hur många känner till de fantastiska forsarna i Säveån? Hur många vet att ett av landets två seglargymnasier ligger i Lerum?

 

Agnes maskin
Hur många känner till Agnes maskin – proffs på järnvägsprojekt och med egen järnväg. Visserligen bara 100 meter lång, men tillräckligt lång för att träna svetsning av räls. Det där med Agnes och järnvägen hade jag ingen aning om – jag trodde det var ett lastbilsföretag som Agnes styrde med fast hand. Men i själva verket var det Agne som styrde. Numera är det Per Karlsson som står vid rodret.

Per Karlsson

Gråbo dagtid

Ofta vid Mjörn

Gråbobo dagtid
Jag har ju varit Lerumsbo dagtid sedan 1994, Flodabo dagtid sedan 2013 och nu är jag Gråbobo dagtid. Nätterna tillbringar jag i Göteborg. Trots att jag jobbade på KomIn och sysslade med kommunal information och turistinformation är det först när jag kommer till Floda 2013 som jag lär mig om kommunen, invånare, näringsliv och mycket annat. Tidigare hade jag relaterat allt till Bagges torg och den kommunala organisation. Floda, Tollered, Gråbo och Sjövik hade jag väl passerat någon gång, men mer var det inte.  Björboholm och Annekärr visse jag definitivt inget om. Efter snart fyra år i Floda och Gråbo lärt mig mer om kommunen och dess invånare än vad jag lärde mig under sexton år i kommunhuset. Att få se järnvägen och spårsvetsning hos Agnes Maskin var verkligen en aha-upplevelser. Nästan lika fantastiskt som när jag första gången (2013) såg forsarna vid Säveån. Lerums kommun – mycket mer än jag tidigare visste. Om jag var ung och hade barn skulle någon av orterna i kommunen vara självklar. Nu är jag pensionär och inne på slutvarvet och då är det inte läge att flytta – om inte sommarhuset vid Mjörns strand lockar för mycket.

Lennart Lauenstein

Lennart Lauenstein

Skriv ut
Dela artikeln!

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *