tisdag , 4 september 2018

Krönika: Lokalpressen tystas!

Kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd lyckas genom hot tysta tidningen Lokalpressen i Lerum.

Lokalpressen har publicerat tre artiklar om Lerums kommuns tvist med ett Lerumsföretag. Den fjärde artikeln var tänkt att publiceras nu på onsdag. Efter de två första artiklarna krävde kommunen, genom en av sina kommunikatörer, att i förväg få läsa kommande artiklar. Lokalpressen, som är en annonsfinansierad tidning, gav efter för kravet av rädsla för att annars mista annonsintäkter från kommunen.

Kommunalrådet säger ifrån
När kommunföreträdare fick läsa den fjärde artikeln kom följande från kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd: Att jag personligen skulle ha stoppat ärende från att nå kommunstyrelsen är något som jag inte har befogenhet eller delegation på. Det är bara ett av många fel i artikeln.

Låt mig vara tydlig med att om artikeln skulle publiceras så som den  är utformad i dagsläget så kommer jag att överväga att vidta juridiska åtgärder gentemot ansvarig utgivare och skribenterna,

Tryckfrihetsförordninge (TF) och Yttranefrihetsgrundlagen (YGL)
TF och YGL innehåller förbud mot censur och andra hindrande åtgärder. Det allmänna, det vill säga staten, kommunerna och den övriga offentliga sektorn, får inte på förhand granska eller förbjuda publicering.

Unikt!
Att politiker är missnöjda med massmedia är inte ovanligt, men det är ytterst ovanligt att någon kräver att få granska artiklar i förväg och dessutom försöker stoppa publiceringen av en artikel. Om Dennis Jeryd är missnöjd med artiklarna och anser att de innehåller felaktigheter skall han givetvis bemöta detta. Men att hota med åtgärder OM artiklarna publiceras är ett grundlagsbrott.

Läs artikeln

Lennart Lauenstein

Lennart Lauenstein, chefredaktör

Skriv ut
Dela artikeln!

  5 kommentarer

  1. Måste väl gå att JO-anmäla detta beteende?
   Att hota med åtgärder för att förhindra utgivning av en artikel måste vara olagligt av en politiker?
   Å den ska dom skicka snett uppåt, som vanligt!

  2. Lokalpressen har redan dementerat detta. FlodaNyheter fortsätter trollkampanjen med fejkade nyheter! Patetiskt! Vems ärenden går FN egentligen?

  3. Lennart Lauenstein

   Du undrar vems ärenden FN går.
   FN vill belysa en tvist som redan kostat kommuninvånarna mycket pengar. En tvist som borde varit löst för länge sedan. En tvist som skattebetalarna får betala hur den än slutar. FN har definitivt tagit ställning när det gäller hanteringen av tvisten – däremot inte i avtalsfrågorna. Av åklagarens förundersökning framgår klart (vittnesförhör med kommunala tjänstemän) att Systemteknik agerat i samförstånd med kommunens tjänstemän. Kommunen har godkänt och betalat allt fram till mitten av 2014. Att under sådana omständigheter hävda att kommunen har ett krav på 28 miljoner kronor och tro sig få framgång med det går inte att uppfatta som seriöst.

   Att Lokalpressen, efter mailet från Dennis Jeryd, avstått från att publicera artikeln är ett faktum. Om ansvarig utgivare ansåg att artikeln inte gick att publicera skulle han givetvis uppmanat skribenterna att skriva om i stället för att skicka artikeln till kommunen.

   Artiklarna och ställningstagandet är resultatet av ett omfattande researcharbete – polisens gedigna förundersökning (6 000 sidor), juristernas alla inlagor, en ofattbart stor mängd fakturor, domstolsförhandlingar mm. Och allt pekar på att tvisten/konflikten hade kunnat undvikas med lite klokskap i hanteringen.

   Kopia av mailet till lokalpressen:

   Från: Dennis Jeryd

   Datum: 24 augusti 2018 13:58:53 +02:00

   Ämne: Re: kommentar kring artikel om Systemteknik

   Till: [email protected]

   Cc: Håkan Pettersson , Maria Egerlund Fletcher

   Hej,

   Det är nu fredag eftermiddag och jag behöver svar från bl.a. kommunjuristen för att kunna svara på frågorna och det lär knappast vara klart till måndag morgon.

   Att jag personligen skulle ha stoppat ärende från att nå kommunstyrelsen är något som jag inte har befogenhet eller delegation på. Det är bara ett av många fel i artikeln.

   Låt mig vara tydlig med att om artikeln skulle publiceras så som den är utformad i dagsläget så kommer jag att överväga att vidta juridiska åtgärder gentemot ansvarig utgivare och skribenterna.

   Vänlig hälsning
   Dennis Jeryd (S)
   Kommunstyrelsens ordförande

   [email protected]
   Direkt: 0302-52 11 17
   Mobil: 0727-42 79 98

   Lerums kommun
   443 80 Lerum
   http://www.lerum.se

  4. Det är också ett faktum att Lokalpressen inte har påverkats. Läs Lokalpressen 29/8.
   FlodaNyheter trollar uppenbarligen och frågan är varför?

  5. Lennart Lauenstein

   Det är ett faktum att Lokalpressen fick ett mail med hot om juridiska åtgärder om artikeln publicerades. Det är också ett faktum att artikeln inte publicerades. Det är ytterst allvarligt när en myndighet försöker förmå massmedia att inte publicera.
   Att en annonsfinansierad tidning backar när en av de största kunderna uttalar sitt ogillande har jag full förståelse för.
   Lokalpressen och Flodanyheter har ett väl fungerande samarbete och kommer att fortsätta granskningen av systemteknikaffären. Närmast kommer en rad intervjuer som ytterligare belyser hela hanteringen av företaget Systemteknik. Intervjuerna publiceras i såväl Lokalpressen som Flodanyheter.
   Lennart Lauenstein
   Chefredaktör

  Svara.

  Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

  *