onsdag , 29 augusti 2018

Insändare: En historia med enbart förlorare

Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025 eller tidigare. Kommunen ska kännetecknas av hållbarhet, kreativitet och inflytande. Dessa rader är klippta från Lerums kommuns hemsida där man som besökare också kan läsa att kommunen jobbar för att Lerum ska vara en bra företagskommun där företagen trivs, växer och vill etablera sig samt att man arbetar med utveckling, stöd och rådgivning.

Mot bakgrund av detta känns det beklämmande att det i skrivande stund pågår en process där resultatet är det totalt motsatta. Att kommunen i ett och samma ärende stjälper istället för hjälper och motarbetar istället för att utveckla och stötta. Allt i ett ärende som dessutom inte verkar ha något slut.

Det är snart tre år sedan polisen bryskt genomförde en husrannsakan hemma hos företaget Systemtekniks ägare. En husrannsakan som var en direkt konsekvens av den polisanmälan som Lerums kommun gjort mot företaget. Bakgrunden var att Systemteknik tidigare vunnit en kommunal upphandling men nu påstods man ha överfakturerat vissa uppdrag. Tipset till kommunen kom från de fyra företag som tidigare förlorat samma upphandling.

Efter fyra år är ärendet fortfarande inte löst. Fyra år av förhalanden och ifrågasättanden från kommunen men också fyra år av oro och osäkerhet för ägaren med sin familj. För fyra år sedan kom 7 av 10 av Systemtekniks uppdrag från kommunen. Efter kommunens polisanmälan stoppades uppdragen tvärt samtidigt som företaget blev offentligt misstänkliggjort och uthängt. En mardröm inte bara för ägaren utan så klart också för företagets 12 anställda.

Strax efter polisanmälan skickade kommunen ut brev till flera byggbolag i regionen där man förbjöd allt samarbete med Systemteknik. Utan att fullt ut veta den sanna historien valde kommunen helt enkelt att döma på förhand!

Systemteknik har sedan dess gjort en fenomenal bedrift i att hålla sig kvar på marknaden. Tack vare en stark byggmarknad och ett kompetent gäng har man återtagit både omsättning och nöjda kunder. Men utan Lerums kommun som uppdragsgivare.

Systemtekniks fodringar på 3,2 miljoner kronor till kommunen finns dock kvar. Pengar som skulle kunna användas för att få företaget att växa, utvecklas och anställa. Men kommunen verkar i ärlighetens namn inte vara så intresserad av att göra verklighet av det som står på hemsidan; Lerum ska vara en bra företagskommun där företagen trivs, växer och vill etablera sig.

Fyra år efter polisanmälan, husrannsakan och offentligt misstänkliggörande pågår fortfarande tvisten och frågan är om inte det mest paradoxala är att det är kommunala tjänstemän i just Lerum som agerar på detta sätt? Samtidigt som kommunen siktar på att bli Sveriges ledande miljökommun 2025 finns det tjänstemän som gör allt för att sänka ett av de företag i kommunen, som faktiskt gör skillnad inom klimatområdet. Paradoxalt är bara förnamnet.

Ärendet är inte bara en rysare för företaget och dess anställda, utan även för kommunens invånare och skattebetalare. Tänk er att den instans som ska arbeta för att skapa ett bra företagsklimat och fler lokala arbetstillfällen istället har lagt ner miljoner på advokatarvoden i syfte i att sänka ett litet, enskilt företag. Miljoner som skulle kunna gå till skola, vård och omsorg.

Nu vill vi att kommunen lägger ner stridsyxan och prestigen. Är det ett gott näringslivsklimat som eftersträvas är det här inte rätt väg att gå. I synnerhet när allt material så här långt pekar på att kommunens initiala brottsmisstanke inte stämmer. De kommunala tjänstemän som leder arbetet med att försöka förinta Systemteknik spelar inte bara rysk roulett med kommuninvånarnas pengar utan med hela det kommunala förtroendekapitalet.

Det är dags för kommunens ledande politiker att göra ett avslut på denna historia där det efter fyra långa år enbart finns förlorare. Fortsätter kommunen sitt dumdristiga sätt att förhala och ifrågasätta kommer notan för affären bara att stiga – både på det ekonomiska och humana planet. Så plocka bort kommunens ansvariga tjänstemän från roulettbordet och kom fram med en genomtänkt och konstruktiv lösning.

Låt Lerum bli en bra företagskommun där företagen trivs, växer och vill etablera sig. Inte bara på pappret utan också i verkligheten!

Företagare i Stenkullen

 

 

Skriv ut
Dela artikeln!

  En kommentar

  1. Företagare i Lerum

   Man kan fråga sig vad det är som driver våra kommunala tjänstemän att spendera mångmiljonbelopp av våra skattepengar på juridiska ombud EFTER att polisen lagt ner utredningen. Hör och häpna: Polisen besökte kommunens förvaltning i samband med att ärendet lades ner, de förklarade tydligt för ”kommunalarna” att man inte kunde styrka brott mot Systemtaknik. Däremot riktades svidande kritik mot just förvaltningen. Därefter har många miljoner rullat ut.
   Ansvariga tjänstemän som väljer att kriga mot våra invånare och företagare har helt missförstått sin roll. Nu väntar vi på att Direktör och kommunjurist (m.fl.?) städar ur sina kontor och lämnar på egen begäran.

   Företagare i Lerum.

  Svara.

  Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

  *