lördag , 29 september 2018

Harling om Systemteknikskandalen

” Lerums kommuns politiker och tjänstemän  hanterar 2400 miljoner skattekronor per år. Men de vill inte sätta sig in i eller förstå Systemteknikaffären. Trots att en polisutredning tydligt visar att ”bovarna” finns på kommunen, ” påpekar Christer Harling.

Christer Harling

Han är jurist i botten och en mycket erfaren fastighetsförvaltare och områdesutvecklare med rötter i Lerums kommun, sedan barnsben. Dessutom är han en stark försvarare av demokratin som samhällskick.

Just därför har han engagerat sig i Systemteknikaffären som han tycker har skötts skandalöst av Lerums kommun.

” Ja det är en av många märkliga affärer i kommunen där Lerums kommun har varit en part. När Systemteknik affären dök upp med dess kopplingar till Frödings Förskolan blev jag intresserad,” säger Christer Harling. ( se faktaruta.)

”Då agerade Lerums kommun som Ebberöds bank- med råge!”

Ebberöds bank har blivit ett begrepp för en verksamhet som visserligen är välmenande men samtidigt svårt vanskött.

Vid den här tidpunkten 2014 kände Christer Harling varken till företaget Systemteknik AB eller dess ägare Carl-Axel Hilmarch.

” Men jag frågade runt bland mina kollegor i fastighetsbranschen om Systemteknik. Jag fick bara berömmande ord till svar. De sa att Systemteknik var ett kompetent, välfungerande och prisvärt företag som de gärna anlitade.”

Christer Harling är en noggrann person och ville själv skapa sig en uppfattning om Systemteknik. Därför anlitade han företaget för att installera ventilationsanläggningen på en kulturminnesmärkt fastighet i Kvarnbyn i Mölndal:

” Det var ett ytterst känsligt objekt. Systemteknik gjorde ett storartat jobb och var dessutom prisvärda!”

Carl-Axel Hilmarch hade då blivit polisanmäld av Lerums kommun och en brottsutredning pågick. Samtidigt hade Calle Hilmarch stämt Lerums kommun för att få de 3,2 miljoner som kommunen var skyldig honom för utfört och godkänt jobb.

När den första förberedande förhandlingen mellan Systemteknik vs Lerums kommun hölls i Alingsås Tingsrätt 2015 var Christer Harling och Lennart Lauenstein, också jurist bland åskådarna.

” Ja vi åkte dit för att lyssna och förstå. Rättens ordförande var en nybakad tingsfiskal. Hon tillät kommunens inhyrda advokater att, på ett sätt jag aldrig tidigare varit med om i en rättssal, göra utfall mot Systemteknik. De använde ett förnedrings-och förminskningsspråk som var bland det värsta jag hört i en rättssal,” berättar Christer Harling.

Carl-Axel Hilmarch friades från brottsmisstanke och Christer Harling och Lennart Lauenstein läste igenom polisutredningen som var på 6 000 sidor.

”Då förstod vi av vittnesmålen från de kommunanställda som förhörts och av förhörsledarens och åklagarens slutsatser att bovarna inte var Systemteknik och dess ägare. Bovarna fanns på andra sidan. De fanns på kommunens upphandling-och beställarenhet. Det var alltså de beställande tjänstemännen som hade kompisrelationer med de företagare som de egentligen ville anlita, trots att Systemteknik ägde ramavtalen. Detta framgår tydligt och klart av polisrapporten,”säger Christer Harling och fortsätter:

”Det är fullständigt skandallöst av kommunen att fortsätta år efter år med denna brännvinsadvokatyr.”

( Brännvinsadvokatyr användes förr i världen när advokater vände och vrängde  på frågor för att sanningen inte skulle komma fram)

” Kommunen gör flagranta överträdelser på vad som är rätt och riktigt. De fortsätter att göda advokaterna med skattebetalarnas pengar. De fortsätter en tvist som de, enligt min bedömning, inte har en chans att vinna.”

Christer Harling utvecklar orsaken till att kommunen kommer att förlora:

” Samtliga fakturor som Systemteknik lämnat in till kommunen är korrekta till beloppen. Arbetena är utförda och godkända. Och priserna är i enlighet med normal marknadsprissättning. Det innebär att talet om överfakturering är konstruerat!”

Enligt Christer Harling fortsätter Lerums kommun processen för att kommunen aldrig kan göra fel.

”Det är den bilden man vill ge medborgarna. Att kommunen aldrig kan ha fel. Man vill skydda de anställda och bilden av ofelbarhet. Förtroendet för kommunens anställda tjänstemän får inte rubbas gentemot medborgarna.”

Så nämner Christer Harling tre personer som har satt sig in i Systemteknikaffären och kommit till samma slutsats som han själv:

” Det är Lennart Wassenius (c) kommunfullmäktiges ordförande. Det är Rutger Fridholm (mp) kommunalråd. Och det är Lennart Jonsson, tung socialdemokrater i Lerums kommun.”

”De som inte är inlästa på Systemteknikaffären har svårt att förstå den. Men vad gäller den här affären kan man kräva att ansvariga politiker verkligen läser på! Varje ledamot i Kommunstyrelsen har cirka 500 sidor av material att läsa in inför varje sammanträde. De flesta orkar inte det. Tjänstemännens taktik är att producera så mycket skriftligt material som möjligt för att trötta ut politikerna och slippa ifrågasättanden.”

Christer Harling påpekar att formellt är det politikerna som styr, men att det i realiteten är tjänstemännen som har makten. En makt som inte står under ansvar.

”Tjänstemannaansvaret måste återinföras och vi medborgare behöver välja kunniga politiker.”

 

Nästa artikel ger ett mer uttömmande svar på frågan varför Christer Harling engagerat sig i Systemteknikaffären.

Text: Helene Bergman

[email protected]

 

 

 

 

 

 

Skriv ut
Dela artikeln!

  En kommentar

  1. Rickard Svensson

   Christer Harlings beskrivning av Systemteknik och C Hilmarch stämmer helt med min egen erfarenhet.
   Jag har anlitat Systemteknik i både små och stora projekt.
   Leveransen har alltid varit både bra och prisvärd.

  Svara.

  Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

  *