torsdag , 30 augusti 2018

Flyktingboende i Floda – en het potatis

POLITIK/FLODA En privat entreprenör har planer på ett flyktingboende i Floda och vill träffa kommunen för en diskussion.  Men något datum för träffen är inte bestämt.
-Vad det blir av detta vet vi ännu inte, säger kommunalråd Rutger Fridholm (MP) som i fredagens enkät från FlodaNyheter.se avslöjade att det fanns tankar på ett boende i Floda.
-Jag vill peka på att det inte bara är kommunen som agerar i de här frågorna. Härskogen är ju också exempel på annan aktör, säger Fridholm.
(se Transitboende i Härskogen)

Flyktingmottagandet i Sveriges kommuner är ojämnt fördelat och trycket ökar på att fler kommuner ska dela på ansvaret. Den 9 april anordnas en föreläsning i Torpskolans aula dit alla som vill kan anmäla sig. Då ska bland annat Migrationsverket berätta om flyktingströmmarna i världen och hur myndigheter arbetar nationellt och internationellt. Barakat Ghebrehawariat föreläser om rasism och fördomar. Kvällen avslutas med att Maria Terins, sektorchef för stöd och omsorg, berättar om kommunens arbete med att ta emot flyktingar.

Urspårad tråd skapade ny grupp

Profilbilden för den nya facebookgrupp som välkomnar asylsökande i Floda

En ny facebookgrupp som välkomnar asylsökande i Floda

Efter att kommunalrådet Rutger Fridholm (MP) i fredagens enkät på FlodaNyheter.se avslöjat planer på ett eventuellt flyktingboende i Floda, skapades ett oroligt inlägg på facebooksidan Floda Då & Nu.
Frågan gällde om det fanns bostäder till flyktingar när skribentens egna barn inte kunde hitta lägenhet. Diskussionen flammade snabbt upp.
Till slut såg sidans skapare och moderator, Peter Hult, ingen annan utväg än att ta bort tråden, dels eftersom Floda Då & Nu inte är ett forum avsett för den typen av debatter, dels för att samtalstonen blev allt otrevligare i tråden.

Flodabon Emma Hammarstedt startade då gruppen ”Vi som välkomnar ett asylboende i Floda” på Facebook, en grupp som snabbt fick drygt 150 medlemmar.
-Jag ville bjuda in vänner men istället för inbjudningar blev de automatiskt medlemmar. Det var inte meningen, säger Emma Hammarstedt.
Nu hoppas hon förstås att de flesta ändå väljer att stanna kvar i gruppen.

Varför startade du en facebookgrupp?
-Jag deltog i tråden till en början och tyckte det var bra nivå på diskussionen. Det är intressant att höra andras åsikter, även från oliktänkande. Men sedan var det några få som inte kunde hålla sig, och tonen blev råare. Någon länkade till en grupp som sa ”nej till flyktingar i Floda”. De hade fyra medlemmar så jag tänkte att jag ska visa att vi är fler än dem.

30-åriga Emma Hammarstedt arbetar som elevassistent i Göteborg men har vänner som arbetar med flyktingar och asylsökande. Hon är engagerad som privatperson och skulle vilja göra mer för att skapa ett bra flyktingmottagande.
-Jag läste om några som via biblioteket erbjöd samtal på svenska genom att ”låna ut svenskar”. Det tyckte jag var en bra idé. Jag tror att om det skulle bli verklighet med ett boende här så måste vi alla hjälpas åt, säger hon.

FlodaNyheter.se har googlat och sökt på facebook efter gruppen som ”säger nej till flyktingar i Floda” för en kommentar, men utan resultat.

TEXT: GITTAN ÖHMAN

Läs även fredagens politikerenkät om Lerums flyktingmottagning i FlodaNyheter.se

Skriv ut
Dela artikeln!

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *