torsdag , 30 augusti 2018

Den kantstötta välfärden – föreläsning den 22 mars kl 18.00

Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet och redaktör för den nya antologin ”Den kantstötta välfärden” kommer den 22 mars till Floda (gamla Ljungbergs textil, Skallsjö Prästväg 1) och föreläser. Hans Swärd forskar om fattigdom, sociala problem, hemlöshet, socialt arbete och det sociala arbetets historia. Våren 2012 stod han som arrangör för en nationell konferens om hemlöshet.

Hans SpäŠrd, professor, Socialhögšskolan i Lund.

Boken som chockade det svenska folkhemmet
Systemkollaps eller välfärdssatsningar? För 50 år sedan utgavs en bok som enligt dåvarande finansminister Gunnar Sträng svartmålade folkhemmet när den beskrev hemlöshet, brottslighet, missbruk och annat utanförskap . Året var 1967 när Maj-Britt och Gunnar Inghe publicerade boken Den ofärdiga välfärden. Deras uppdrag var att undersöka och kartlägga ”den tysta nöden” i den svenska välfärden. Boken slog formligen ned som en bomb i det offentliga samtalet. Dagstidningarnas ledarsidor fylldes med kommentarer och riksdagsledamöter motionerade.

Expressen skrev bland annat: ”Makarna Inghes bok visar på hur välfärdssamhällets
frukter på område efter område huvudsakligen tillfaller dem som kan plocka dem. De som haft det bättre som unga och friska ska ha det bättre också som gamla och sjuka. De utslagna kan få frysa ihjäl eller dö i brist på vård. De tillåts däremot inte svälta ihjäl. Men de verkliga chanserna att göra sig gällande, att spela normala roller, att utvecklas så de når upp och får del av välfärden berövas dem genom den automatik som är inbyggd i välfärdssystemet.”

Den kantstötta välfärden
Välfärdens utveckling sedan makarna Inghes bok sammanställs nu i antologin ”Den kantstötta välfärden”. I den nyutkomna boken, granskar 13 svenska välfärdsforskare och en fotograf vad som hänt med den svenska välfärden det senaste halvseklet och vilka bilder som ges då fakta tycks få allt mindre utrymme i samhällsdiskussionen. Vilka luckor finns det i välfärden i dag? Vilka grupper känner främlingskap i det moderna samhället? Vilka ny-(gamla) utmaningar ställs välfärden inför?

Länkar:

Den kantstötta välfärden
Boken som chockade det svenska folkhemmet
Fattigdom är ett problem som går att lösa

 

 

 

Skriv ut
Dela artikeln!

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *