torsdag , 20 december 2018

Del 3: Avskedad

 

Del 3 Avskedad

Arne Kamperin, driftsingenjören som jobbat 30 år på Lerums kommun var lycklig dagen innan han blev avskedad av kommunen.
Det är nu drygt fyra år sedan:

Arne Kamperin

” Jag hade just köpt en ny motorcykel och kört ner den från Stockholm. Min fru hade fått ett efterlängtat ekonomiskt bidrag. Nu har vi flyt, sa jag till henne. Nu måste vi fira,”

Kallad till personalmöte
Dagen efter i oktober 2014 kallade sektorschefen Maria Sigroth till ett personalmöte på samhällsbyggnadskontoret. På mötet , där också … meddelade hon att Systemteknik AB skulle polisanmälas. Arne Kamperin berättar:
”När mötet var över bad man att jag skulle vara kvar i rummet. Cheferna sa till mig att jag skulle stängas av med omedelbar verkan. Anledningen var jäv. Jävet bestod i att min dotter arbetade som montör på Systemteknik. Inget annat. De trodde antagligen att Calle Hilmarch och jag hade något fuffens för oss tillsammans.”

Behandlad som kriminell
Från den stunden behandlade kommunen Arne Kamperin som en misstänkt kriminell.
”Jag fick lämna ifrån mig min telefon, mina nycklar och min dator. De följde mig till och med ut ur mitt kontor på Teknisk service. Jag förstod ingenting!”

Resten av hösten 2014 var Arne Kamperin avstängd från sitt arbete. Han kallades in till två möten på kommunen.
”När de kallade in mig sa de att det skulle handla om något annat än vad mötena sedan kom att handla om.” Varje möte handlade om kommunens rutiner.
Arne började må allt sämre, såväl psykiskt som fysiskt.Han fick högt blodtryck och blev alltmer deprimerad.
”Jag berättade hur jag mådde, men de tog ingen notis om det.” Sektorschefen Maria Sigroth, som förresten snart skulle sluta, ringde en tredje gång till Arne för att han skulle komma in till kommunen.
”Men då så jag bestämt nej. Jag ställer inte upp på detta.”

Bara någon timme senare ringer en person från personalavdelningen till Arne.
”Han sa att kommunen ville träffa mig för att diskutera min framtid. Bra, tänkte jag, äntligen ska det väl få ett slut. Och det fick det!”

Provocerad uppsägning
När Arne kommer in i rummet i kommunhuset har kommunen dukat med två papper på ett skrivbord.
”Det ena dokumentet var en uppsägning från kommunen utan lön. Det andra dokumentet var min egen uppsägning med en lön på tre månader. De berättade också att om jag inte skrev på något av dokumenten utan bara lämnade rummet var det lika med att jag gick utan att få någon lön alls.” Arne vågade inget annat än att skriva på så att han åtminstone skulle få tre månadslöner.

Stämde kommunen
Han berättade allt för sin bror som var polis. Brodern dog senare i cancer. Arnes bror ordnade fram en advokat. Uppsägningen hade inte gått rätt till och advokaten rådde Arne att stämma Lerums kommun.
”Det kändes dj-ligt läckert när jag gjorde det,” Arnes advokat träffade representanter från kommunen i Kommunhuset.
Arne själv satt hemma och väntade. Han var fruktansvärt nervös. Advokaten kom hem till Arne efteråt. Han öppnade dörren för henne och hon sa: ”De har inget på dig!”

Förhörd av polisen
Arne blev också kallad till förhör i den polisutredning som Calle Hilmarch var föremål för.
”För första gången var det några som var intresserade av att veta hur vi jobbade mot entreprenörerna och hur beslutsgången var i kommunen. Det slutade med att polisen och åklagaren sa till mig att jag inte gjort något fel, som de kunde se. Såväl jag själv, som kommunens representant, och Calle Hilmarch och Systemteknik AB hade gjort helt rätt.  Vad det handlade om var Lerums kommuns egna dåliga organisation.

Arne tog tillbaka sin stämningsansökan och ingick en förlikning med kommunen. Den bestod i att Arne fick en årslön och att kommunen betalade hans advokatkostnader.
Arne har inte haft några svårigheter med att hitta ett nytt jobb.
”På en dag fick jag tre jobberbjudanden. Jag är en duktig yrkesman,” berättar han stolt.

Arnes önskan
Men nu har han bara en önskan:
”Det enda jag önskar nu är att Calle och Systemteknik AB får de pengar som kommunen är skyldig honom. Jag tycker också att Lerums kommun ska ge sig innan hela processen har kostat skattebetalarna för mycket.”

Min kommentar:
Lerums kommun kommunicerade med sin anställde Arne Kamperin inför en eventuell polisanmälan. Den undveks och därmed också en kostsam process såväl ekonomisk som psykisk.

Lerums kommun talade aldrig med Calle Hilmarch utan polisanmälde honom direkt. En polisutredning som resulterade i ett frikännande. Calle Hilmarch stämde kommunen för att få de 3,2 miljoner som kommunen är skyldig Systemteknik AB för utfört och godkänt jobb. En process som pågått i fyra år och som kostat Lerums skattebetalare 7 miljoner i bara advokatkostnader.

Helene Bergman
[email protected]

Del 1 Bortjagad från kommunen
Del 2 Sammansvärjningen

Skriv ut
Dela artikeln!

  En kommentar

  1. Christer Harling

   Hur länge skall Lerums kommun fortsätta att tiga och negligera vad som skrivs i Floda Nyheter och Lokalpressen Lerum om denna kommunens största, dyraste och mest segdragna tvist någonsin?

   Att bara hänvisa till ” pågående tingsrättsförhandling” eller ” pågående medling” duger inte.
   Tystnadskultur och härskartekniker hör inte hemma i offentlig, medborgarfinansierad verksamhet.
   Kommunen har 5 heltidsanställda ”kommunikatörer”.

   Intervjun med Arne Kamperin behöver kompletteras med Lerums kommuns kommentarer.
   Stämmer det som Arne påstår och säger eller stämmer det inte? Isåfall, vad är det som inte stämmer?

  Svara.

  Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

  *