måndag , 10 december 2018

Blå tåget avgick i tid

Det var fest på perrongen när Blå Tåget på sin färd från Göteborg till  Stockholm för första gången stannade  i Lerum.

Att inviga en nygammal station, att se tåget stanna för att ta upp passagerare har inte bara en kommunikativ betydelse. Där finns också en symbolik och en tanke om att järnvägen- tågen sedan de började rulla för längesedan blev förbindelselänk mellan orter, städer och människor.

När jag hoppade på Blå Tåget klockan 1100 på Göteborgs Central för att vara med när det för första gången stannade i Lerum dök en bild upp.

Den var ur filmen Unga Astrid, om den unga Astrid Lindgren, som fick åka ut på sitt första reportage för Vimmerby Tidning. Hon skulle skriva om en järnvägsinvigning i Småland. På stationen stod herrar i höga svarta hattar och hälsade tåget välkommet. Den unga Astrid var den enda kvinnan och enda reporten.

Denna söndag förmiddag i Lerum fanns det inga herrar med höga hattar  men drygt ett 70 tal människor av båda könen och i alla åldrar som samlats på perrongen för hälsa Blå Tåget välkommet när det rullade in klockan 11.16

Mobiltelefonerna dansade i luften, Linda Kroon från Hilma och Everts Cafè från Solkattens hade dukat upp sitt afternoon te på som bestod av scones, lemoncurd och te på perrongen. Kulturskolans orkester spelade och tal hölls av kommunpolitiker Lennart Wassenius, med ett stort engagemang i järnvägsfrågor och Västra Stambanan. Han sa så här:

” Idag den nionde december är en stor dag för Lerum. En början på en ny epok. Det Blå Tåget stannar på Lerums station och vi får en direktförbindelse med Stockholm. Senast det hände var på 80-talet, då nattåget stannade i Lerum. Det som Blå Tåget startar idag är därför på många sätt både glädjande och inspirerande.

Även om Blå Tågets gångtid är lite längre så har det unika och finfina kvaliteter. Man äter gott, mår gott, möts och trivs på tåget.”

Så citerade Lennart Wassenius Karin Boyes berömda strof:

” Nog finns det mål och mening med vår färd, men det är vägen som är mödan värd.”

Så tackade Lennart Wassenius Blå Tåget och riktade ett stort grattis till Lerumsborna som nu fått en möjlighet att resa direkt till Stockholm. Därefter skedde blomutväxling.

Det är Christer Harling, delägare i  Solkatten i Lerum som kläckte idén om att Blå Tåget skulle stanna i Lerum. Så blev det också. Det första paret som beställt en resa Lerum/Stockholm klev också på Blå Tåget i Lerum denna premiärdag.

Helene Bergman
[email protected]

Skriv ut
Dela artikeln!

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *