onsdag , 29 augusti 2018

Bevattningsförbud i Lerums kommun

Från och med 12 juli råder bevattningsförbud i hela Lerums kommun av allt kommunalt dricksvatten. Detta på grund av att grundvattennivåerna hastigt sjunker på grund av lite nederbörd under lång tid.
 
På grund av låga nederbördsmängder i samband med hög värme sedan maj månad är såväl grund- som ytvattennivåerna mycket låga i Lerums kommun. För att vattnet ska räcka till alla utan att det blir vattenbrist, har kommunen infört bevattningsförbud tillsvidare.
Inte vattna med slang
Det är nu förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till:
·         bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare
·         bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande
·         att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad
·         att exempelvis tvätta fasader, tak, altaner med mera. Fordon får endast tvättas i biltvätt.
Om en abonnent bryter mot bevattningsförbudet kan kommunen stänga av vattnet med stöd av Lagen om Allmänna Vattentjänster.
Förbudet gäller tills vidare.
 
Tre veckor kvar med nuvarande konsumtion
Hur mycket vatten kommunen får ta ut från en sjö eller en brunn regleras av en vattendom. Det innebär att kommunen måste begränsa vattenuttaget om vattennivån blir för låg, vilket i sin tur innebär att kommunen har svårt att producera lika mycket dricksvatten som normalt. Med dagens vattenförbrukning sjunker vattennivån i sjöarna med en centimeter varje dygn. Det innebär att vi, med dagens uttag av vatten, redan om cirka tre veckor har uppnått maximalt vattenuttag. Om vi därefter fortsätter att ta vatten från sjöarna påverkar det inte bara oss människor utan också djur och natur.
Länsstyrelsen har tidigare i juli fattat beslut om att förbjuda uttag av vatten från länets små och medelstora vattendrag på grund av låga vattennivåer. Detta gäller utöver det uttag som Lerums kommun får göra enligt vattendomen. Kommunen (inte privatpersoner) får trots Länsstyrelsens beslut ta vatten men bara ner till den lägsta nivå som snart kan uppnås.
 
Kontakt
Annika Andersson
Verksamhetschef Teknisk service

Lerums kommun

0302-52 11 78

SMS: 070-825 19 71

E-post: [email protected]
Skriv ut
Dela artikeln!

    Svara.

    Din emailadress kommer inte att vara synlig.Obligatoriska fält är markerade *

    *